Wat is een carbon footprint?

We horen het begrip steeds vaker. Op het nieuws, uit de politiek of zelfs in de supermarkt, maar wat is nu eigenlijk een carbon footprint? En uit welke elementen bestaat het?

Een carbon footprint is een term voor de som van totale uitstoot. Uitstoot bestaat uit allerlei verschillende broeikasgassen zoals methaangassen, f-gassen en CO2. Al deze gassen hebben een bepaald opwarmingspotentieel per eenheid. Bijvoorbeeld 1kg uitstoot van Methaangas staat gelijk aan de uitstoot van 28kg CO2. Om het overzichtelijker te houden wordt het opwarmingspotentieel van alle soorten broeikasgassen teruggerekend naar CO2. We spreken dus feitelijk nooit alleen over een CO2 footprint maar over een CO2 equivalenten footprint. Het deel footprint is vaak gerelateerd aan een specifiek persoon, activiteit of organisatie. We hebben het niet alleen over de uitstoot in het algemeen maar over de carbon footprint van een organisatie, een individu of een specifieke actie. Bijvoorbeeld de carbon footprint van een vliegreis naar london staat voor alle uitstoot in CO2 equivalenten die vrijkomt bij het maken van deze reis.

‘Fun’ fact: de term carbon footprint is bedacht tijdens een grootschalige marketing campagne van British Petroleum om zo de consument het idee te geven dat zij verantwoordelijk waren voor hun uitstoot en niet het bedrijf zelf.

Meer weten over uw carbon footprint? Neem contact met ons op!

Meer blogs lezen