Life-Cycle Assessment (LCA)

Om te voorkomen dat we appels met peren vergelijken en om te voorkomen dat we CO2-uitstoot behandelen als een probleem dat bij de grens van ons land ophoudt is het essentieel dat wij verder kijken in de keten. Bij het maken van een Life-Cycle Assessment (LCA) berekenen wij de uitstoot van een product van ‘zand, tot klant’. Dit betekent dat we de CO2 uitstoot berekenen van alle stappen in de keten van een product. Hierbij kunt u denken aan de CO2-uitstoot die vrij komt bij het vergaren van de grondstoffen die gebruikt worden in een product tot en met het verschepen en de uitstoot tijdens het gebruik van een product.

Life-cycle assessments zijn eigenlijk te meest complete tool om te gebruiken bij grote investeringsbeslissingen. Enkel wanneer men de complete levenscyclus van een product berekent is het mogelijk om de impact hiervan te kunnen vergelijken met de uitstoot van de complete levenscyclus van een ander product. Wanneer men enkel bijvoorbeeld kijkt naar de uitstoot die vrijkomt tijdens de productie of tijdens het gebruik is het simpelweg niet mogelijk een volledig beeld van de uitstoot te krijgen.

Meer weten over Life-Cycle Assessment (LCA)?

Hieronder hebben wij een voorbeeld uitgewerkt voor een veel besproken onderwerp. De elektrische auto. Meeste critici betichten de productie van de elektrische auto dusdanig schadelijk dat het niet op zou wegen tegen de relatief lage uitstoot die vrijkomt tijdens het gebruik van het product. Echter, uit een onderzoek van Volvo blijkt dat bij de productie van Elektrische auto’s momenteel nog 70% meer CO2-uitstoot met zich meebrengt. Deze uitstoot wordt over de levensduur weer gecompenseerd door de gebruikersfase van de Life Cycle. Om het onderzoek in te zien kunt u hier klikken.

Heeft u een vraag? Neem gerust contact met ons op.

info@dutchcarbonconsultants.com
(+31) 020 700 9979

Meer services

CO2-Prestatieladder

Vragen waar wij u bij gaan helpen: Waarom wilt u de carbon footprint reduceren? Wat is uw gewenste carbon footprint? In welke tijdspanne wilt u de carbon footprint reductie realiseren? Hoe wilt u de CO2 footprint reduceren? Wat wilt u bereiken bereiken met de reductie?